WAT IS 3D SCANNEN?

4Indoor is gespecialiseerd in het digitaliseren van gebouwen en objecten in gebouwen doormiddel van een Indoor Mobile Mapping systeem (IMMS). Met een team van toegewijde specialisten accelereren we digitale transformatie, sneller dan ooit tevoren. We brengen indoor ruimtes in kaart en creëren unieke digitale content. Wij geloven in voortdurende ontwikkeling en innovatie en leveren oplossingen die impact hebben.

3D SCANNEN EN FOTOGRAFEREN VAN PANDEN MIDDELS EEN MOBIELE LASERSCAN TROLLEY

Indoor Mobile Mapping is een techniek om uw binnenruimte enorm snel te visualiseren. We rijden rond met de scan trolley en scannen ruimtes tot wel 25.000 vierkante meter per dag. In reguliere kantoorruimtes scannen we tot wel 10.000 vierkante meter per dag. Onze 3D-Scan Trolley is voorzien van zes hoog resolutiecamera’s en vier high-definition laserscanners. De camera’s maken prachtige 360 graden panoramafoto’s. Een paar dagen nadat we de data hebben ingewonnen, kunt u via onze web-based IndoorViewer een digitale kopie van uw gebouw bekijken en kunt u virtueel een bezoek brengen aan uw eigen pand.

Wij digitaliseren voor vele verschillende branches en partijen zoals vastgoedeigenaren, architecten, ontwikkelaars, overheidsinstellingen, aannemers en beleggers maar ook de proces en maakindustrie.

trolley-v2

3D SCANNEN MET 4INDOOR

Om u een beeld te geven van onze dienstverlening hieronder een korte toelichting per onderdeel wat 3D scannen is en hoe het werkt. Mocht u ergens vragen over hebben neemt u dan gerust contact met ons op.
Realiseren-digital-twin-xl

IMMS (Indoor Mobile Mapping Systeem)

4indoor BV maakt bij het inwinnen de data gebruik van een Indoor Mobile Mapping Systeem (IMMS). Het IMMS maakt iedere meter een zestal foto’s welke bij het processen samengevoegd worden tot een 720°panoramafoto van 32 Megapixel. Deze foto vormt een zeer realistisch beeld van de omgeving. Op het IMMS zitten vier laserscanners met een bereik van 100 meter. Deze zijn zo gepositioneerd dat de ruimte in drie dimensies gelijktijdig in kaart wordt gebracht. Het IMMS maakt gebruik van geavanceerde SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) technologie waardoor een ongekende snelheid bereikt wordt bij het opnemen van een binnenruimte (gemiddeld 10.000 m2 en maximaal 25000 m2 per dag).

POINT CLOUD

Een point cloud, ook wel puntenwolk genoemd, is een verzameling van meetdata die aan de hand van X-, Y- en Z-coördinaten een accuraat 3D-model maken van de omgeving. Ons IMMS scant de omgeving waardoor er een 3D-omgeving van de gehele ruimte ontstaat die onmogelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Oftewel de absolute “as built” data. Omdat we rondlopen en elke meter een foto maken, ontstaat er weinig tot geen schaduwwerking.

Bij het maken van een gekleurde puntenwolk is vaak snelheid gemoeid. Onze techniek is tien keer sneller dan statische scanmethoden. We leveren puntenwolken in drie resoluties: 5mm, 10mm en 20 mm. Deze data leveren we binnen een paar dagen in de volgende formaten: E57, XYZ, PTS, PLY, LAS. De 3D-visualisatie komt tevens beschikbaar in de IndoorViewer.

point-cloud_p1

INDOORVIEWER

4indoor BV maakt bij het inwinnen de data gebruik van een Indoor Mobile Mapping Systeem (IMMS). Het IMMS maakt iedere meter een zestal foto’s welke bij het processen samengevoegd worden tot een 720°panoramafoto van 32 Megapixel. Deze foto vormt een zeer realistisch beeld van de omgeving. Op het IMMS zitten vier laserscanners met een bereik van 100 meter. Deze zijn zo gepositioneerd dat de ruimte in drie dimensies gelijktijdig in kaart wordt gebracht. Het IMMS maakt gebruik van geavanceerde SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) technologie waardoor een ongekende snelheid bereikt wordt bij het opnemen van een binnenruimte (gemiddeld 10.000 m2 en maximaal 25000 m2 per dag).

SCAN TO BIM

Onze trolley maakt nauwkeurige 3D-scans die als basis kunnen dienen voor uw BIM-model. Ook kunt u bijvoorbeeld uw as-built data met het Bouw Informatie Model(BIM) model laten valideren en verifiëren. Binnen een paar dagen leveren we de data voor een fractie van de kosten in vergelijking met statische scantoepassingen. We leggen onze 3D-scans over het model heen, zodat u duidelijk inzichtelijk heeft op welk elementniveau de bouw afwijkend is. Onze 3D scans maken deze controle vele malen sneller en accurater dan handmatige controle. Zo bent u constructiefouten of afwijkingen voor en werkt u te allen tijde met een betrouwbaar model van de werkelijkheid.

Binnen enkele dagen nadat wij de data hebben ingewonnen, kan de digitale kopie al worden gebruikt om uw model te verifiëren. Dit is mogelijk in iedere fase van de levenscyclus, bijvoorbeeld voordat de bouw begint met een nulmeting, halverwege of juist wanneer het project is voltooid. Door regelmatig scans te maken tijdens de bouwfase heeft u op ieder moment de correctheid van uw BIM-model inzichtelijk.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN 3D SCANNEN MET ONS INDOOR MOBILE MAPPING SYSTEEM (IMMS)

Het scannen met het IMMS van 4Indoor biedt vele voordelen. Hieronder de belangrijkste voordelen samengevat:

 • Met ons IMMS zijn we in staat om zeer snel panden in kaart te brengen tot wel 25000 m2 per dag en tot wel 10 x sneller en dus voordeliger dan traditionele statische scanmethoden;
 • Gebruik van een statische laserscanner is zeer arbeidsintensief door de vele scan opstellingen die nodig zijn waardoor het aantal vierkante meters die in kaart gebracht kunnen worden veel beperkter zijn dan met ons IMMS;
 • Omdat wij continue rondlopen, scannen en fotograferen heeft u weinig tot geen last van schaduwwerking in tegenstelling tot statische scanners;
 • Wij beschikken over een web-based IndoorViewer dus u hoeft geen speciale software aan te schaffen om uw gegebouwdocumentatie te raadplegen.
 • Onze IndoorViewer is een gebruiksvriendelijk, online platform dat al uw gegebouwdocumentatie overzichtelijk samenbrengt. Het maakt facility management en assetmanagement een stuk efficiënter.

Het is mogelijk om uw bestaande softwareprogramma’s voor facility- en assetmanagement aan de IndoorViewer te koppelen. Denk hierbij aan programma’s, zoals Ultimo, Planon, Topdesk, Axxerion, Maximo, Archibus, Geomap en SAP.

HOE WERKT INDOOR MOBILE MAPPING?

We lopen rond met de 3D-scan trolley en maken 360 graden foto’s en 3D-scans.
Samen vormen deze data een 3D-visualisatie die we converteren naar onze IndoorViewer.

DE DATA KAN GEBRUIKT WORDEN VOOR:

 • AS BUILT DOCUMENTATIE
 • CAD BIM SOFTWARE
 • 3D MODELLEREN
 • DIGITAL TWIN
 • INDOOR NAVIGATIE
 • VALIDATIE EN VERIFICATIE VAN 3D MODELLEN

3D Scan Trolley icoon
3D SCAN TROLLEY

De 4Indoor Trolley scant indoor ruimtes en is in staat om tot 25.000 vierkante meter per dag te scannen met vier laserscanners, zes camera’s en verschillende sensoren om locatiedata te verzamelen, zoals Wifi, Bluetooth en magnetische gegevens.

indoor-viewer
INDOOR VIEWER

De 4Indoor IndoorViewer visualiseert gebouwdata in uw browser. Bekijk binnenruimtes, stream puntenwolken, voeg gebouwinformatie toe, verricht metingen, navigeer en nog veel meer. Publiceer en deel uw gegevens op ieder apparaat op ieder moment van de dag.

navigation-app
NAVIGATION APP

Onze technologie stelt u in staat indoor te navigeren, zonder gebruik te moeten maken van dure infrastructuur en bijbehorend onderhoud. Met onze SDK kunt u indoor navigatie-apps ontwikkelen op basis van data die door de trolley zijn verzameld.

SPECIFIEKE OPLOSSINGEN VOOR VERSCHILLENDE BRANCHES

Elke branche die binnenruimtes gebruikt, beheert of bouwt, profiteert van digitale gebouwinformatie en- modellen. Bekijk de pagina toepassingen en zie welke oplossingen in uw branche worden gebruikt of neem contact op om uw specifieke behoeften te bespreken.

change-detection-z
VERANDERINGS
DETECTIE
planning-verification-z
PLANNING & VERIFICATIE
assetmanagement-z
ASSET
MANAGEMENT
facilitymanagement-z
FACILITY
MANAGEMENT
360-3d-z
360° FOTO'S
& 3D SCANS
sensoring-z
IOT &
SENSORING
admin-ajax-w
0
M2
SCANNED AND COUNTING...