3D SCANNEN BOUWPROJECTEN

Scantechnologie speelt een kritieke functie binnen geïntegreerde BIM-workflows (Building Information Modelling) en het proces van het vastleggen van bestaande gebouwen. Het converteren van de gegevens voor gebruik in intelligente ontwerpsoftware wordt vaak Scan to BIM genoemd. BIM helpt tijdens bouw en beheer invulling te geven aan de digitalisering en data gedreven dienstverlening. 4indoor combineert 3D laser scannen i.c.m. hoge resolutie panorama foto’s om zo uw vastgoed volledig te digitaliseren.

img-1

3D SCAN BOUWBEDRIJVEN

Monitor bouwactiviteit

Een 3D scan maakt het mogelijk om gemakkelijk een visueel en ruimtelijk dossier bij te houden van elke bouwfase voor investeerders en andere stakeholders. Blijf op de hoogte van de voortgang van projecten en geplande mijlpalen. Zorg voor hoogwaardig vakmanschap en verminder locatie bezoeken. Met een 3D scan van 4Indoor kunt u specifieke metingen verrichten vanachter uw bureau en heeft u alle assets digitaal inzichtelijk.

Vergelijk situaties

Om het verificatieproces te vereenvoudigen, hebben we een Plug-in ontwikkeld voor Autodesk Revit. De invoegtoepassing verbindt de zeer gedetailleerde IndoorViewer-instance met Revit BIM-modellen. Nadat de invoegtoepassing verbinding heeft gemaakt met de software, kunnen gebruikers op de plattegrond van het BIM-model klikken en verschijnt de afbeelding van 360 ° die op die locatie is getagd in hetzelfde scherm. Deze tool is nu ook beschikbaar voor puntenwolken die door statische laserscanners zijn vastgelegd en als gestructureerde E57-bestanden zijn verwerkt.

Vereenvoudig project beheer

Verbeter de bouwefficiëntie en vereenvoudig het beheer door alle gegevens beschikbaar te maken in een beveiligde platform. Deel gemakkelijk gegevens door een link te verzenden en uw leveranciers en stakeholders op de hoogte te houden.

img-2

WERKWIJZE 3D SCAN BOUWPROJECTEN

3D scan Trolley

4indoor maakt bij het inwinnen de data gebruik van een Indoor Mobile Mapping Systeem (IMMS). Het IMMS maakt iedere meter een zestal panorama foto’s en combineert deze met point cloud data. Dit combinatie van deze twee zorgt voor een zeer realistisch beeld van de omgeving. Het IMMS maakt het voor ons mogelijk om ontzettend snel scans te maken van volledige binnenruimtes (gemiddeld 10.000 m2 en maximaal 25000 m2 per dag).

Wij digitaliseren al voor vele verschillende branches en partijen zoals overheidsinstellingen, architecten, bouwbedrijven, vastgoedeigenaren, aannemers en ontwikkelaars.

Point cloud

Een point cloud, ook wel puntenwolk genoemd, is een verzameling van meetdata die aan de hand van X-, Y- en Z-coördinaten een accuraat 3D-model maken van de omgeving die onmogelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Onze techniek is tien keer sneller dan statische scanmethoden en kan na een paar dagen al worden bekeken in de IndoorViewer. De puntenwolken kunnen in drie verschillende resoluties worden opgeleverd: 5mm, 10mm en 20 mm. Deze data leveren we binnen een paar dagen in de volgende formaten: E57, XYZ, PTS, PLY, LAS.

Indoorviewer

Door onze 360 graden foto’s en as-built point cloud data samen te voegen creëren we een digital twin die zichtbaar is in onze webbased indoorviewer. Door het pand te digitaliseren heeft u alle belangrijke assets in kaart, bent u voorbereid op audits betreft veiligheid en heeft u uw panden digitaal gedocumenteerd en altijd in uw broekzak. Probeer hier onze demoviewer.

 

Centimeter-nauwkeurige metingen helpen niet alleen bij het plannen van steigers of bekabeling, maar ook bij het valideren zodat het meubilair na voltooiing past.

Scan to BIM

Onze scans kunnen als basis dienen voor uw BIM model. U kunt de as-built data met het (BIM) model laten valideren en verifiëren. Binnen en paar dagen leveren we de data voor een fractie van de kosten in vergelijking met statische scantoepassingen. We leggen onze 3D-scans over het model heen, zodat u duidelijk inzichtelijk heeft op welk elementniveau de bouw afwijkend is. Onze 3D scans maken deze controle vele malen sneller en accurater dan handmatige controle. Zo bent u constructiefouten of afwijkingen voor en werkt u te allen tijde met een betrouwbaar model van de werkelijkheid.

Genereer 3D-puntwolken van grote gebouwen in recordtijd, onmiddellijk compatibel met alle CAD-software – genereer eenvoudig BIM-modellen of plattegronden voor bestaande structuren.

VOORDELEN 4INDOOR

Het scannen met het Indoor Mobile Mapping Systeem (IMMS) van 4Indoor biedt vele voordelen. Hieronder de belangrijkste voordelen samengevat:

  • Met ons IMMS zijn we in staat om zeer snel panden in kaart te brengen tot wel 25000 m2 per dag en tot wel 10 x sneller en dus voordeliger dan traditionele statische scanmethoden;
  • Gebruik van een statische laserscanner is zeer arbeidsintensief door de vele scan opstellingen die nodig zijn waardoor het aantal vierkante meters die in kaart gebracht kunnen worden veel beperkter zijn dan met ons IMMS;
  • Omdat wij continue rondlopen, scannen en fotograferen heeft u weinig tot geen last van schaduwwerking in tegenstelling tot statische scanners;
  • Wij beschikken over een web-based IndoorViewer dus u hoeft geen speciale software aan te schaffen om uw gegebouwdocumentatie te raadplegen.
  • Onze IndoorViewer is een gebruiksvriendelijk, online platform dat al uw gegebouwdocumentatie overzichtelijk samenbrengt. Het maakt facilitymanagement en assetmanagement een stuk efficiënter.
  • Het is mogelijk om uw bestaande softwareprogramma’s voor facility- en assetmanagement aan de IndoorViewer te koppelen. Denk hierbij aan programma’s, zoals Ultimo, Planon, Topdesk, Axxerion, Maximo, Archibus, Geomap en SAP.

BENIEUWD NAAR HOE WIJ DAT HEBBEN GEDAAN BIJ EEN VAN ONZE KLANTEN?

Lees hoe we dat voor Volkerwessels hebben gedaan:

 

MEER WETEN?

Onze experts vertellen u graag alles over de mogelijkheden met betrekking tot 360 graden fotografie en het ontwikkelen van 3D-scans. Bel 033 – 422 72 75 of: