client

KLANT

ROYAL SCHIPHOL GROUP

project

PROJECT

DIGITALISEREN NIEUWE A-PIER

4INDOOR heeft van Royal Schiphol Group de opdracht gegund gekregen om een 3D laserscan te vervaardigen van de nieuwe A-pier in aanbouw. De nieuwe pier heeft een oppervlakte van ongeveer 55.000 m2, wat gelijk staat aan elf voetbalvelden. Het wordt de duurzaamste pier van Schiphol. Onder meer door gebruik van biomateriaal, isolerend glas en hergebruik van plastic en marmergruis. Ook plaatst Schiphol op 5.000 m2 zonnepanelen en wordt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet gebruik gemaakt van regenwater.

Met ons Indoor Mobile Mapping Systeem (IMMS) maken we 360° foto’s en tegelijkertijd een 3D laserscan en brengen via onze web-based IndoorViewer het gehele gebouw samen tot een werkelijke situatie van de pier. In slechts drie dagen hebben wij de volledige pier in aanbouw weten te digitaliseren.

target

DOEL

VERIFICATIE & VALIDATIE 3D-MODEL MET DAADWERKELIJK as-built SITUATIE

Door inzet van ons Indoor Mobile Mapping Systeem (IMMS) kan de A-pier zeer snel gedigitaliseerd worden zonder dat de werkzaamheden onderbroken dienen te worden. 4Indoor brengt met haar Indoor mobile mapping systeem (IMMS) snel en efficiënt grote oppervlaktes in kaart doormiddel van de combinatie van 3D laserscans en panorama foto’s. Schiphol gebruikt deze as built data onder andere voor validatie en verificatiedoeleinden.

Klik op afbeelding om gallerij te openen

‘De data zal o.a. gebruikt worden om onze interne organisatie met de pier te familiariseren zonder dat men de bouwwerkzaamheden hoeft te verstoren. Daarnaast worden de gedetailleerde BIM modellen op fundamentele onderdelen met de scans vergeleken zodat het product gevalideerd kan worden. Zo willen we een hoge kwaliteit as-built documentatie ontvangen waarop we kunnen vertrouwen in de toekomst, onze basis waar we asset informatie aan kunnen koppelen. Een database die we goed kunnen gebruiken voor na de bouw en gedurende de gehele levenscyclus.’

Michiel van Wijk
BIM manager Capital Programme Schiphol

BENIEUWD NAAR HOE WIJ U KUNNEN HELPEN?

Onze experts vertellen u graag alles over de mogelijkheden met betrekking tot mobiel 3D laserscannen in combinatie met 360° fotografie en het vervaardigen van digital twins.
Bel 033 – 422 72 75 of: